Марко Бушман, министър на правосъдието на Германия.Берлин не подкрепи идеята на

...
Марко Бушман, министър на правосъдието на Германия.Берлин не подкрепи идеята на
Коментари Харесай

FT: Германия се противопоставя на прехвърлянето на активи на руската централна банка към Украйна

Марко Бушман, министър на правораздаването на Германия.

Берлин не поддържа концепцията на Европейски Съюз за прекачване на замразените активи на Банката на Русия за възобновяване на Украйна, като Федерална Република Германия посочи, че това е обвързвано с финансови и правни компликации, написа вестник Financial Times, цитирайки свои държавни източници.

" Германия изрази възраженията си против проектите на Брюксел да наложи запор на замразените активи на Централната съветска банка и да ги прехвърли за възобновяване на Украйна ", се споделя в обявата.

На 25 май представителят на Европейската комисия Кристиан Виганд съобщи, че доникъде на май страните от Европейски Съюз са замразили общо над 200 милиарда евро на съветската страна.

Твърди се, че високопоставени чиновници се съмняват, че проектът ще получи задоволителна поддръжка, защото правните опасности са прекомерно високи. В същото време представител на немското външно министерство съобщи, че Москва " ще би трябвало да заплати за вредите, които е предизвикала в Украйна ", като настоя, че Германия прави " всичко, което е по силите ѝ според закона ", с цел да открие и замрази активите на съветските физически лица и компании, обект на наказания. Той обаче добави, че самото предложение повдига " комплицирани финансови и правни въпроси ".

" Това би основало доста проблеми ", цитира вестникът думите на един от събеседниците си, като отбелязва, че обстановката може да сътвори казус за други страни, изключително във връзка с настояванията на Полша за репарации от Германия за вредите от Втората международна война.

Според FT немският министър на правораздаването Марко Бушман е проучил предложенията на Европейски Съюз за конфискуване на въпросните активи и е стигнал до заключението, че това не е правно осъществимо. Говорител на Бушман обаче е отказал коментар.

" Предизвикателството е да се опитаме да решим кое е правно годно и целесъобразно. Това е по-трудно, в сравнение с някой е считал първоначално ", декларирал дипломатът пред вестника.

Очаква се външните министри на Европейски Съюз да обсъдят въпроса на среща в Люксембург в понеделник.

Според FT почитан украински чиновник е изразил позицията на Киев, че Европейски Съюз би могъл да събере три милиарда евро годишно от сметките на замразените съветски запаси. Той добави, че Украйна обмисля и различна скица, съгласно която Европейската комисия " би могла да употребява иззетите активи като поръчителство, против което да вземе заем за вложения, с цел да генерира облаги, които да бъдат предопределени за Киев ".

По-рано в. " Файненшъл таймс " цитира добре осведомени източници, съгласно които Европейската централна банка (ЕЦБ) е предизвестила Европейската комисия да не пренасочва заплащания по облигации на Руската централна банка в помощ на Украйна, защото това може да подкопае доверието в еврото като международна валута.

Въпреки многократните изказвания на Европейска комисия за вероятното потребление на замразените съветски активи за възобновяване на Украйна, към този момент в Европейски Съюз няма законодателно съображение за сходни дейности.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР